Outils personnels

Aller au contenu. | Aller à la navigation

Navigation

Navigation
Menu de navigation

Navigation

Vous êtes ici : Accueil / Loisirs / Culture / Musées / Musée Gaspar / NL
Table des matières
Actions sur le document

Welkom bij het Gaspar Museum!

Open de deur van dit luxueuze pand uit de negentiende eeuw en ontmoet er Jean en Charles Gaspar, twee broers, de ene beeldhouwer en de ander picturaal fotograaf en mecenas. 

De dieren zijn het werk van Jean, leerling van Jef Lambeaux. Ze stralen kracht uit en ogen erg realistisch. Hier staan ze zij aan zij met de zachtere en tijdloze foto’s van Charles. 

Het museum kan dankzij zijn zeer rijke collecties ook grote tijdelijke tentoonstellingen organiseren. Op het eind van het parcours zal u naast andere religieuze kunstcollecties ook het uitzonderlijk Antwerps zogenoemd retabel van Fisenne kunnen bewonderen, dat van begin de zestiende eeuw dateert. 

 

 

Praktische infos

 

 

Openingsuren:  

 • Open van dinsdag tot zaterdag, van 9:30 tot 12:30 en van 13:30 tot 17:30. 
 • Zondag van 13:30 tot 17:30. 
 • Gesloten op maandag, op 1&11 november, op 24 (vanaf 12:30), 25 en 31 (vanaf 12:30) december en op 1 januari.

  

 

Tarieven: 

> Individuele bezoekers: 

 • Volwassenen: 4€ 
 • Senioren: 3€ 
 • Studenten: 2€ 
 • Kinderen (6-12 jaar): 1€ 

 

Combibiljet met het Archeologisch Museum van Aarlen erschikbaar.

> Gratis :

 • Leden van het IAL, de AFMB, ICOM, ICOMOS, Attractions et Tourisme (365.be) 
 • Kinderen (- 6 jaar), leerkrachten, journalisten, niet- of slechtzienden, werkzoekenden, artikels 27, gidsen van de toeristische dienst van Arlon, op vertoon van een bewijsstuk. 
 • Gratis toegang elke eerste zondag van de maand. 

 

> Groepen (vanaf 10 pers. max 25 pers.) : 2€/pers.

Bezoek het Gaspar Museum in groep, met of zonder gids! We willen u zo goed mogelijk ontvangen en wijzen er u daarom op dat groepsbezoeken verplicht te reserveren zijn, met of zonder gids, telefonisch op +32 063 600 654. Een enkele toegangsprijs van 2€/pers. (zonder gids). U kunt uw bezoek reserveren via bXVzZWUuZ2FzcGFyQGFybG9uLmJl

 

De weg naar het museum: 

 • Met de auto : E411 afrit Arlon, richting stadscentrum, de wegwijzers ‘musées’ volgen. 
 • Met de bus: Halte “25 août”. 
 • Met de trein: uitstappen in Arlon, 10 min. stappen of de bus nemen (550 m), 
 • Parkeermogelijkheden op straat (blauwe zone met parkeerschijf). 

 

Personen met beperkte mobiliteit en specifieke noden:

 • Het museum is uitgerust voor het onthaal van personen met beperkte mobiliteit, aangepaste parkeerplaats links van het Museum, ingang ook aan de achterkant (bellen aan de deur of uw komst aankondigen op 063 600 654). 
 • Blindengeleidehonden toegelaten, vouwstoeltjes beschikbaar. Voor aangepaste rondleidingen, contacteer ons via bXVzZWUuZ2FzcGFyQGFybG9uLmJl 

  

Andere praktische info:  

 • een bezoek duurt gemiddeld 60 minuten met tablet. 
 • Honden zijn niet toegelaten in het museum (behalve blindengeleidehonden). 

 

 

ONTDEK DE OFFICIELE WEBSITE VAN STREEKTOERISME AARLEN - PROVINCIE LUXEMBURG - BELGIE


 
 
 

De tijdelijke tentoonstelling

 

Variaties op papier : Jean Gaspar, Helena van Damme en Suzanne Valadon.

29|01|22 - 11|09-|22

"Variaties op papier" is een tentoonstelling die begint met een eenvoudig en oeroud medium: papier. Het biedt kunstenaars een breed scala aan gebruiksmogelijkheden om hun creativiteit tot uiting te brengen. Aan de hand van het werk van drie van hen worden in deze tentoonstelling drie verschillende technieken voorgesteld.

Jean Gaspar (1861-1931) als beeldhouwer van dierlijke genialiteit, aan wie het museum gedeeltelijk is gewijd, werkte vooral in de laatste jaren van zijn leven met potloden en droeg ze op aan familieleden of vrienden. Sommige van de meer geslaagde tekeningen zijn een eerbetoon aan zijn talent om de levendigheid en beweging van het dier vast te leggen.

Zijn jongere broer Charles (1871-1950) was een groot kunstverzamelaar. In de collecties die bij zijn dood aan de Stad Aarlen zijn nagelaten, bevindt zich de Suite van 18 originele platen van Suzanne Valadon, gegraveerd van 1895 tot 1910, met een voorwoord en een essay over de catalogus van het gegraveerde werk van de kunstenaar door Claude-Roger MARX, gedrukt in 75 exemplaren en gesigneerd door de kunstenaar. Suzanne Valadon (1865-1938) was een Franse kunstenares die vaak de groten van Montmartre bezocht. Zij was ook de eerste vrouw die werd toegelaten tot de Société Nationale des beaux-arts (1894). Als perfectioniste kan zij verschillende jaren aan haar schilderijen werken alvorens ze tentoon te stellen.

Tenslotte ontdekken we dankzij de schenking van haar nichtje in 1956 het zeer kleurrijke werk van Hélène Van Damme. In de tentoonstelling kunt u buitengewone pastels, uitgevoerd met delicatesse en precisie, bewonderen. De dochter van de gouverneur van de provincie Luxemburg, die in 1833 werd geboren en in 1884 overleed, gaf zowel in haar stillevens als in haar portretten blijk van een talent voor pastelschilderen.

 

 

 


Een beetje geschiedenis ...

Een huis, een familie

Jean Gaspar, photo : Charles Gaspar

Het Gaspar Museum is ingericht in een riante burgerwoning van midden de negentiende eeuw. Het gebouw werd in 1839 opgetrokken en diende aanvankelijk als bank. Het werd in 1869 uitgebreid en wordt in 1893 eigendom van de familie Gaspar, die het in 1950 nalaat aan de stad Arlon. In 2003 onderging het een grondige renovatie, maar vandaag wordt de blik nog altijd gevangen door het fresco dat de hoofdtrapzaal siert. Samen met de twee praalsalons die helemaal zoals vroeger werden gerestaureerd, doet het de prachtige woning in een authentieke fin-de-sièclesfeer baden. 

Het Gaspar Museum dankt zijn naam aan een Aarlense familie, met als bekendste vertegenwoordiger Jean Gaspar (1861-1931). Nadat hij zich aan ingenieursstudies waagde in Liège, wijdt hij zich volledig aan zijn passie, beeldhouwen. Hij ontmoet Jef Lambeaux, de Antwerpse meester die onder meer de fontein van Brabo in Antwerpen ontwierp, en wordt zijn leerling. 

Na enkele jeugdwerken in romantische stijl groeit Jean Gaspar uit tot een vermaard dierenbeeldhouwer. Hij maakte onder meer “De Roep van het Woud”, het beeld van het hert dat vandaag op het square Astrid staat, en ook "Jass", de soldaat uit de Groote Oorlog die een plaatsje kreeg aan het stadhuis van Arlon. Er zijn ook werken van hem te bewonderen in Brusselse musea. Daarnaast bezit het museum enkele bronzen en gipsmallen van Jean Gaspar. 

De broer van Jean Gaspar was Charles Gaspar (1871-1950), de picturale fotograaf die in zijn testament de familiewoning naliet aan de stad Arlon, om er het Gaspar Museum van te maken. Charles Gaspar stelde zijn foto’s in heel Europa ten toon. De collectie verzamelde medailles getuigt van een drukke activiteit twintig jaar lang. Hij is de tijdgenoot van grote namen uit de picturale beweging, zoals Léonard Misonne of Gustave Marissiaux. 

Zijn persoonlijke bibliotheek bevat ook boeiende werken over de kunstgeschiedenis, toerisme, militaire geschiedenis … Hij verzamelt oude meubels en doeken van kunstenaars met wie hij trouwens vaak bevriend is. 


De vaste tentoonstelling

De Salons

De kern van de vaste collecties is niets anders dan het Legaat van Charles Gaspar, die zijn woning en alle meubilair toevertrouwde aan de stad Arlon, om er een museum van te maken dat enerzijds zou gewijd zijn aan het werk van zijn broer Jean, die in 1931 overleed, en anderzijds aan het Aarlens erfgoed. 

De twee schitterend gerestaureerde salons dompelen de bezoeker onder in de authentieke sfeer van een riante burgerwoning uit het begin van de twintigste eeuw. 

 

 


Werken

De beeldhouwwerken van Jean Gaspar (1861-1931) laten zich zowel ontdekken vanuit de invalshoek van de persoonlijke werken als in zijn dierenrealisaties. De leerling van Jef Lambeaux ontwikkelde zijn talent doorheen een bewogen artistieke carrière die echter volledig in zijn tijd paste. 

​Charles Gaspar (1871-1950) was niet enkel een mecenas, hij laat ook een zeer uitgebreide collectie zowel persoonlijke als artistieke foto’s na, uit een tijd waarin deze kunst in volle opmars is. 


 

 

De religieuze zaal

Op het eind van het bezoek komt u in de zaal met de religieuze kunst, die een deel van de collecties van het Gaspar-legaat huisvest, maar ook de mooiste stukken van de collecties van het Archeologisch Instituut van Luxemburg, waaronder het buitengewone Retabel van Fisenne (ca 1510), een parel uit de zestiende-eeuwse Antwerpse werkplaatsen. De bezoeker kan ook het oog laten gaan over een aantal stukken uit de Abdij van Orval, de vroegere Saint-Martinkerk (Grand - Rue) en kapellen uit de buurt. 

En tot slot is het Museum ook bewaarder van een aantal beelden die getuigen van de lokale volksdevotie en afkomstig zijn uit de kapel van Heckbous (parochie Guirsch/Arlon).